Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tartás


 

 

Kint vagy bent ?

 

 
A nyúl vásárlása előtt el kell döntenünk, hogy hol is fogjuk tartani házi kedvencünket.
 
Ha kertes házról van szó én mindenképpen javasolom a kinti tartást akár két épület között, szín alatt. Ha nyulunk számára megfelelő helyet és ketrecet választunk nem kell féltenünk az időjárástól és ezzel nem csak a kis kedvencünknek teszünk jót hanem a magunknak és a család többi tagjának akik esetleg nem annyira ragaszkodnak a nyuszikhoz.
 
ketrec.jpg
A kinti tartásnál oda kell figyelni, hogy a környezeti hatásoknak ne legyen kitéve védett száraz árnyékos helyen legyen elhelyezve a ketrec. Másik fontos szempont a ketrecnél a szökésbiztosság. Ha kifutóval rendelkezik a ketrec figyelembe kell venni ,hogy a törpenyúl az üregi nyúl rokona, szívesen ás és bármelyik óvatlan pillanatban kereket oldhat.
A ketrec minimum 0,5 négyzetméter nagyságú legyen, ha ennél nagyobb annál jobb, ezzel nagyobb mozgásteret tudunk biztosítani a nyulunk számára. A ketrec belmagasságát is figyelembe kell vennünk, nagy erőszeretettel ágaskodnak, és nézelődnek a nyuszik. Ez fajtától függ , a 40cm-50 cm –es belmagasság optimálisnak bizonyult a törpenyulak számára.
 
A ketrec fontos tartozéka közé sorolható :
- Az itatóami lehet szopókás önitató vagy akár egy egyszerű kerámia tál. Sajnos az önitatók használata során sok hátrányát láttam felfedezni.
- az önitató télen 0 C – alatt rögtön befagy és nem jutnak vízhez az állatok.
- sok rossz minőségi szopókás itató van forgalomban ami egy idő után el kezdd csöpögni a kupak nem jól szigetel és szépen lassan kifolyik belőle a víz ami eláztatja az almot.
- Műanyagból van és tudjuk a nyulak a rágcsálók, nálam nem egy esetben volt , hogy a nyuszi kirágta az itatót és a víz egyszerűen elfojt belőle.
 
rabbit-itato.jpgAzonban ha jó minőségi önitatót veszünk és a nyulunkat olyan helyen tarjuk ahol a hőmérséklet nem csökken 0 C alá akkor tökéletesen megfelel.
A másik itató amit említettem a kerámia tálak, itt fontos az hogy a nyúl ne tudja megfogni és dobálni valamint szétrágni. Ma már kisállat kereskedőknél kaphatók a fém tálak amik felakaszthatók a ketrec falára. Mivel ezek az itatók nyílt víztükrösek minden nap minimum egyszer ki kell takarítani és cserélni a nyulak vizét. Azonban ez az itatás sokkal természetesebb a nyulak számára mint a szopókás .
 
            Ha átvoltunk egy nyílt víztükrös itatóról szopókás itatóra és még a nyuszink nem találkozott ilyenfajta itatóval nem biztos, hogy rögtön tudja használni, azonban a friss tiszta víz elengedhetetlen a nyulak számára főleg ha csak száraz nyúltápon és lucerna - fűszénán tartjuk.  Ilyenkor én az alábbit szoktam csinálni: A nyílt víztükrös itató felé elhelyezem a szopókás önitatót teljesen megtöltve azonban az alatta lévő itatóban kevés vizet teszek hogy az a nap folyamán biztos hogy ne legyen elég a nyuszi számára. Nagyon előnyös a szopókás itatóknál a ml-es beosztás így tudom , hogy a nyuszim mennyi vizet fogyaszt. A nyúl mikor megy inni akkor akarata ellenére is hozzáér a szopókához amiből egy –egy csepp víz kicseppen , így magától rájön arra hogy abból hogy is lehet inni. Azonban figyelembe kell venni , hogy a nyulak szívesebben isznak a nyílt víztükrös itatókból, így ha már észrevettük hogy a nyuszik használni tudja a szopókás itatót az alatta lévő vizes tálkát ki kell venni tőle.
 
itato.jpg
- Etető : a szemes takarmány etetéséhez teljesen megfelel a már fent említett kerámia tálka vagy a ketrece felakasztható fém tálak.
A szálas takarmányok etetésére lehet kapni kimondottan törpenyulak számára kapható szénarácsot ami a célnak teljes mértékben megfelel, azonban aki erre nem szívesen költ egyszerűen be lehet helyezni a nyúl ketrecébe egy első tiszta sarokba ( általában a nyuszik wczésre  valamely hátsó sarkot szokták kiválasztani maguknak) vagy a ketrec tetejére helyezni és onnan a nyúl behúzgálja magának. A szálas takarmány ketrecbe helyezése annyiban előnytelen hogy azt a nyúl gyorsan széttúrhatja, és ürülékkel szennyeződik, amit már nem fogyaszt el így sok megy pocsékba.
 
 
 
- Búvókaa nyúlnak kell egy olyan kis hely , házikó ahova el tud bújni ha veszélyeztetve érzi magát. Ez jóval kisebb mint a ketrec . Ezt otthon mi magunk is elkészíthetjük egy kis barkácsolás során, de kereskedésekben is lehet már kapni igen sokfélét és tetszetőst.
 
 
-Alomanyag: Lehet forgács vagy szalma. A forgácsnál ügyelni kell ha nem kereskedésekből szerezzük be ,hogy ne legyen benne apró szemű fűrészpor mert ez a nyulunk légzőszervi megbetegedéséhez is vezethet. Kereskedésekbe már illatosítottat is lehet kapni amit főként a lakásban tartott nyulaknál lehet hasznos.
A szalma azok számára hozzáférhető akinek van a ismeretségben mezőgazdasággal, állattartással foglalkozó személy meglátásom szerint a szalma ugyan úgy megfelel a célnak mint a forgács sőt még jobbnak is tartom abból a szempontból hogy a nyúl tud benne turkálni a magas rosttartalmú szalmából eszegetni . Én télen mindkettőt használom. Alulra helyezek egy réteg kb 3-4 cm faforgácsot főleg a belső sarkokba ahová a nyúl ürít és a tetejére a szalmát jó vastagon. Ez azoknál a ketreceknél alkalmazható jól ahol teli padlós megoldás van. A faforgács jobban felszívja a vizeletet a felette lévő szalma pedig szárazon marad és szigetel a téli éjszakákon.
A nyulak takarítása mindig rendszeres legyen, de legalább heti egyszer ki kell őket takarítani és nem csak a betegségek elkerülése végett, hanem hogy biztosítsuk házi kedvencünk száma a megfelelő komfortérzetet.
 
- Takarmányok/etetés :Ha bemegyünk egy kisállat kereskedésbe nagyon sokféle takarmányt találhatunk rágcsálók, nyulak számára. A hagyományos hízó nyúltáptól kezdve a vitaminosig, az olcsótól a drágáig a jutalomfalatokig ezer féle van. Én egyszerű hízó nyúltápot szerzek be táp takarmány boltból . Ezek már vitaminosak. Ha hozzájutok egy kis kukoricához zabhoz búzához vagy árpához keverni szoktam a hízó nyúltáppal. Emellett kapnak réti vagy lucerna szénát. Friss almát , salátát, répát, krumpli héjat aminek nagyon tudnak örülni.
És egy kicsit a mennyiségekről. Nem látom értelmét most itt fejtegetni melyik takarmánynak mekkora a felhasználható energia , fehérje stb. értéke. Itt most nem erről van szó de, hogy egy kicsit képbe legyünk teljes értékű nyúltápból testsúly kg-onként 30-40 grammot számolhatunk ez törpenyulak esetében 30-80 gramm között, változik naponta ezt széna és más gyümölcsök adásával, egészíthetünk ki. Azt hogy mennyit eszik meg ebből a valójában a nyulunk ki kell tapasztalni . Emellett friss tiszta víznek mindig kell lennie a nyulunk előtt .
A szabályos napi ritmus kialakításához fontos hogy mindig egy időben történjen az etetés. Ezt mindenki a saját napi rendjéhez alakíthatja a kifejlett nyulaknál elég a napi 1x-i etetés. Vemhes és növendék nyulaknál napi 2x etetek. Figyelembe kell venni hogy a nyúl éjjel aktívabbak és így ez időszakban fogyasztják a legtöbb táplálékot ezért az esti etetés célszerű.

A képen látható ketrecek és felszerelések beszerzésében tudok segíteni. A ketrecek ára mérettől és felszereltségtől függően 6 000 - 20 000  Ft között változhat.